Youp van 't Hek in de Varagids over Droog Brood

15 september 2015 Droog Brood. Illuster duo. Vreemde eenden in de nationale cabaretbijt, waarin sowieso gelukkig weinig zwemvogels op elkaar lijken. Ik volg ze al vanaf hun begin en doe dat met onstuimig veel plezier. Omdat Peter& Bas prettig onvoorspelbaar zijn. Je moet als publiek mee in hun manier van denken en voelen. Die kunnen wreed en teder zijn.

Omdat ze al jaren langs de theaters reizen hebben ze een volstrekt eigen publiek opgebouwd. Volk dat doorgaans op dezelfde golflengte zit. Het vrolijke Droog Brood is: je bent voor of je bent tegen. Er is geen tussenweg. Je vindt ze hartstikke leuk of je vindt er geen klap aan.

Wat ik het leukste vind? Als ze doordraven. Pijnlijk oneindig doordraven. En liefst ook zo onlogisch mogelijk. Geen touw aan vast te knopen. Dan hou ik het meest van de heren. Elke voorstelling zit ik op het puntje van mijn theaterstoel. Benieuwd waar ze eindigen. Deze voorstelling zag ik in Den Haag. In Diligentia om precies te zijn. En ik heb het gevoel dat ik me iedere seconde nog herinner. Of ik nu weer ga kijken? Als het aan mij ligt wel. Als het aan de VARA ligt niet. Die zend het uit om half twee 's nachts. Best laat om te lachen!

Droog Brood: Een frisse wind. Zaterdag NPO3 01:35 uur.