Watskeburt?!: Peter van de Witte in Parool en Kunststof

22 december 2016

Interview Kunststof do 22 dec 2016

Klik hier voor het terugluisteren van het interview op Radio 1.

Interview Het Parool za 17 dec 2016

In eerste instantie zou Peter van de Witte (41) als componist de muziek verzorgen voor de musical, maar toen de oorspronkelijke regisseur zich terugtrok, dacht hij al snel: ik wil dit wel zelf doen. Van de Witte vormde zestien jaar lang het veelgeprezen cabaretduo Droog Brood met Bas Hoeflaak. Het duo stopte in maart dit jaar. "Eén van de redenen was dat we meer tijd wilden hebben voor klussen zoals deze, maar ik had niet verwacht dat zoiets zo snel op mijn pad zou komen."

Door Rajko Disseldorp

In Watskeburt?! - de musical ontvoert koning AuSchurk - die vroeger als prins Komkommer een echte fan was van De Jeugd - Bas Bron. Faberyayo, Vieze Fur en Willie Wartaal gaan op zoek naar hun producer. De leden van De Jeugd worden door poppen gespeeld. "Het mooie aan die poppen is dat ik steeds vergeet dat het poppen zijn. Na tien minuten kijken, zie je dat niet meer."

Baldadigheid
De rapformatie schreef de basis van de musical op twee A4'tjes. Van de Witte was direct enthousiast. "Er waren mensen die me zeiden: wat moet dat worden, zo'n musical over De Jeugd? Maar ik moest direct lachen om dat achterlijke verhaal." Hij kende het werk van de rapformatie niet goed. "Toen ik me in hen ging verdiepen, ontdekte ik dat hun humor me erg aanspreekt. Al die dingen die zij hebben uitgespookt. Er zit in hun werk een zekere ironie en baldadigheid. Erg prettig. En de muziek is te gek."

De rappers van De Jeugd gaven de afgelopen weken - ter promotie van de musical - interviews. Van de Witte: "Ik moet altijd erg lachen om die interviews, al denk ik soms ook: zitten jullie ons nu eigenlijk ook in de zeik te nemen of toch niet? Maar dan mail ik ze omdat ik iets wil veranderen en dan komt er direct een goede, serieuze reactie terug. Het is echt een prettige samenwerking. Al blijf ik op mijn hoede, maar dat komt denk ik ook omdat zo'n beetje de hele wereld me voor deze mannen gewaarschuwd heeft."

De musical moest binnen zes weken worden gerepeteerd. "Dat is best pittig voor zo'n productie," zegt Van de Witte. "In het begin was het vooral heel technisch, omdat er veel muziek en dans bij komen kijken. Ook was het een uitdaging om alles logistiek voor elkaar te krijgen."

Flow
De première is dinsdagavond in Theater de Meervaart in Amsterdam-Nieuw-West. Voor de regisseur was er geen verschil tussen het spelen van de try-outs zonder en met publiek. "Ik moet het vooral zelf eerst tof vinden. Dan kom ik erachter of het werkt. Als ik dat nog niet vind, is de mening van het publiek nog helemaal niet bruikbaar. Ik had woensdag tijdens een try-out in Dronten voor het eerst het gevoel: dit moet het zijn. Op dat moment durf ik pas om me heen te kijken naar de mensen in de zaal, om te zien wat zij ervan vinden."

Hoe het kwam dat hij tijdens de try-out in Dronten het gevoel had dat de voorstelling klopte? "Omdat de acteurs echt begonnen te spelen. Tijdens zo'n voorstelling zitten er vier miljoen afspraken in hun hoofd, maar op een gegeven moment kunnen ze die afspraken loslaten. Er ontstaat dan een flow."

"Soms denk ik: zitten jullie ons nu eigenlijk ook in de zeik te nemen of toch niet? Ik blijf op mijn hoede." Ziet de 'ex-cabaretier' het voor zich om vaker voorstellingen te regisseren? Hij moet lachen. "Dit is eigenlijk het slechtste moment om dat te vragen, omdat deze laatste twee weken voor de première heel hectisch zijn. Maar ik weet wel dat ik het heel leuk vind en ik het absoluut vaker wil gaan doen."

Bij één van de laatste try-outs besprak de regisseur met acteur Henk Poort nog waar de voorstelling - door al het absurdisme heen - nu écht over gaat. "Ik denk dat het uiteindelijk gaat over dat je het allemaal niet zo serieus moet nemen. En wanneer het geslaagd is? Als alle keuzes en dat wat je ziet zo dicht mogelijk bij de humor en het absurdisme van De Jeugd komt."

Dit is de laatste aflevering van een serie waarin de voorbereidingen van Watskeburt?! - de musical tot aan de première (20/12) werden gevolgd.

http://watskeburtdemusical.nl/