Vrijdag en Sandifort knallen naar een weergaloos slot

23 februari 2015

Door Fokke Jan Dijkstra voor De Stentor.

Het wervend drukwerk toont een foto in de sauna. De half ontklede Martine Sandifort likt begerig aan een lepel om vloeistof op de kolen te gieten. Löyly, de titel van het tweede programma van het duo, is Fins voor opgieten. De vrijwel naakte Remko Vrijdag is zijn opwinding nauwelijks de baas. Dat belooft wat!

Maar helaas, wie een avondje met uitdagende verkleedpartijen had verwacht wordt teleurgesteld. Vrijdag en Sandifort lopen de hele voorstelling in een saai zwart pak. Dat is overigens wel het enige dat saai is. In een hoog tempo rol je van de ene hilarische scène in de andere. De overgangen zijn knap bedacht en voelen volkomen natuurlijk aan. In het begin nog een overvloed aan flauwiteiten als een medley van liedjes op het woord Löyly en het opsommen van zo veel mogelijk TV series. Maar vanaf het radeloze echtpaar dat bij de Vakantieman klaagt over een werkelijk vlekkeloze vakantie worden de lachspieren danig op de proef gesteld.

En de trein dendert door, via de homo die van zijn ‘kwaal’ genezen wil worden en de radiopresentator die zijn onbenullige clichés luidkeels de ether in kraait, naar het keuzemenu op de telefoon waarmee je jouw persoonlijke zelfmoordoptie intoetst. De meeste typetjes zijn raak.

Zingen kunnen ze ook. Ramses Shaffy leek uit de dood herrezen en de goed gevulde Surinaamse viel heerlijk uit haar rol als altijd vrolijke positieveling. Naarmate de voorstelling vordert krijgen de sketches en liedjes een grotere gelaagdheid en zo ontstijgt dit programma het niveau van vakkundig gebakken lucht.

Kijk hier voor de speellijst van Löyly.