Volkskrant: De ryanairisering van Pieter Derks ★★★★

21 januari 2015

★★★★

Door: Joris Henquet voor de Volkskrant

Het is eigenlijk maar goed ook dat Pieter Derks zich heeft neergelegd bij zijn imago van vriendelijke, brave cabaretier. Want laten we eerlijk zijn: als hij ineens zijn bril af zou zetten, zijn haar lang zou laten groeien en snoeiharde seksgrappen zou gaan maken zou dat ook totaal niet werken. De 30-jarige Derks blijft dicht bij zichzelf en lijkt met zijn snelle studiebolcabaret zijn eigen hoekje binnen de kleinkunst gevonden te hebben.

In Zo goed als nieuw, zijn zesde cabaretvoorstelling, slaat Derks een prettige toon aan, die intellectueel prikkelend en zeer genietbaar tegelijkertijd is.

De ambitie is niet gering: in anderhalf uur legt Pieter Derks de wereld uit, niets meer en niets minder. Hij schetst hoe het gevaar momenteel van alle kanten komt - niet alleen van meneer Poetin en de jihadstrijders van IS, maar ook van machtige internetbedrijven als Google en Facebook, die inmiddels zoveel van ons weten dat ze over een tijdje automatisch de relatiestatus in je profiel kunnen veranderen. En hoewel deze dreigingen nu nog losstaan van elkaar, moet je er al helemaal niet aan denken dat Google en IS de handen ooit nog eens ineenslaan.

Door het constante uitzoomen en in historisch perspectief plaatsen van het nieuws weet Derks zijn show boven het doorsnee-actualiteitencabaret uit te tillen.

Het verhaal zit vol met slimmigheidjes, zoals het munten van de term 'ryanairisering', een principe dat volgens Derks perfect weergeeft hoe de complete samenleving inmiddels is vormgegeven volgens het 'market society'-begrip van de econoom Polyani: alles wordt uitgedrukt in geld en cijfertjes. Een gedachtegang die wordt geïllustreerd met een erg grappige conference over het vliegen met Ryanair, waarbij je ticket weliswaar goedkoop is, maar elke extra service geld kost.

In een hip decor dat wordt gekenmerkt door een grote computerchip schiet Derks zo van de recente snoepautomaataffaire naar de tien Bijbelse plagen, en van de relativiteitstheorie naar het moment dat hij voor het eerst door zijn rug ging.

De paar liedjes die hij zingt zijn niet heel bijzonder, zijn verhalen zijn dat wel: het is Pieter Derks gelukt om de grote thema's van deze tijd te verpakken in een luchtige, gek genoeg zelfs opgewekte voorstelling.

www.pieterderks.nl - speellijst