'Veldhuis & Kemper gaan lekker fel tekeer'

19 december 2017

Het duo Veldhuis & Kemper is feller, hun verhaal zit knap in elkaar en er komen genoeg lekkere grappen voorbij. Plus: het lied Ik ben misschien dan iets te oud voor jou is nog sterker dan hun Ik wou dat ik jou was-hit.

Door Joris Henquet 

Richard Kemper wil de banden met zijn cabaretwederhelft Remco Veldhuis eens goed aanhalen, nu ze na een jaar sabbatical weer samen op het toneel staan. Bijvoorbeeld door elkaar vanaf een stoel een tijdje diep in de ogen aan te kijken. Eigenlijk net zoals performancekunstenaar Marina Abramovic dat deed in het Museum of Modern Art in New York bij haar project The Artist is Present.

Maar Veldhuis stribbelt hevig tegen. Zoals we bij dit cabaretduo gewend zijn, zit ook hun nieuwe voorstelling vol met vlotte crosstalks, waarin de twee veertigers op gevatte wijze bekvechten over hun vrouwen, kinderen, een deelname aan The Passion en een Syrische vluchteling als klusjesman. Hun cabaret is in het verleden wel als 'braaf' weggezet, dus is het fijn te merken dat het duo dit keer lekker fel tekeergaat. Onder meer in een geestige lijst irritaties van Richard Kemper, verzameld in het jaar dat hij veel thuiszat, voor klassemoeder speelde én een hartaanval kreeg - al bagatelliseert Kemper dit door te herhalen dat het slechts een 'schampschot' was.

Hoewel het in de finale dan toch weer redelijk zijig en klef wordt, is Geloof ons nou maar zeker een geslaagde, interessante voorstelling. Het verhaal zit knap in elkaar, er komen genoeg lekkere grappen voorbij (let vooral op de feilloze Thomas Acda-imitatie) en de liedjes zijn aardig. Het aanstekelijke nummer Ik ben misschien dan iets te oud voor jou lijkt met zijn lange lijst verrassende formuleringen een kandidaat om de grote Veldhuis & Kemper-hit Ik wou dat ik jou was van de troon te stoten.

Speellijst 2017/2018