VARAgids op pad met Kommil Foo

17 januari 2017

'Zoals het hoort'

Door Joris Henquet

De broers Raf en Mich Walschaerts vormen het Vlaamse cabaretduo Kommil Foo. ‘In Nederland is een staande ovatie een gewoonte geworden, in België doet men het alleen bij hoge uitzondering.’

Er rijdt een glanzende zwarte auto voor aan de achterzijde van het station van Antwerpen. Achter het stuur herkennen we cabaretier en zanger Mich Walschaerts, met grijze baard en coole zwarte hoed op zijn hoofd. De VARAgids was benieuwd naar het cabaretiersbestaan in België, en mag daarom een dagje op pad met het Vlaamse duo Kommil Foo. Mich Walschaerts (47) vormt het duo (de naam is een verbastering van de Franse uitdrukking ‘Comme il faut’, oftewel ‘zoals het hoort’) al sinds 1987 met zijn oudere broer Raf (51). Beide broers wonen in Gent, maar Raf moest vandaag een paar liedjes spelen op een begrafenis in Sint-Niklaas, waardoor we hem later in het theater zullen treffen. Op deze druilerige zaterdag halverwege december staat er geen grote schouwburg in het centrum van Gent of Brussel op het programma. De tournee van Kommil Foo’s succesvoorstelling Schoft houdt halt in Cultureel Centrum ’t Schaliken, in het nabij Antwerpen gelegen plaatsje Herentals.

‘Het is een leuk zaaltje hoor,’ zegt Mich als we de snelweg oprijden, ‘maar verwacht niet een groot modern theater.

Dat is echt uitzonderlijk aan Nederland: zelfs in de kleinere plaatsen tref je daar enorme theaters aan. In Vlaanderen treden we buiten de schouwburgen in de grote steden nog vaak op in culturele centra. Die hebben vaak prima theaterzalen, maar de faciliteiten erom heen, zoals kleedkamers en artiestenfoyers, zijn altijd wat eenvoudiger.’

In Herentals is het volledig uitverkocht, zoals alle optredens van Kommil Foo in Vlaanderen vrijwel altijd uitverkocht zijn. In Nederland is dat niet vanzelfsprekend, ook al hebben de broers bij ons hun vaste publiek en worden ze altijd gretig geboekt door de schouwburgen, waardoor hun speellijst ook in Nederland lang is. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de stijl van het duo: Kommil Foo maakt hoogstaand poëtisch en muzikaal theater, waarin veel te lachen valt maar ook plek is voor ontroering. Desondanks staat het duo in de brochures aangekondigd als ‘cabaret’, waardoor lachgraag publiek nogal eens met verkeerde verwachtingen de zaal in gaat.

Lees het volledige artikel in de VARAgids van 17 januari 2017 of hier. Schoft is te zien in de Nederlandse theaters vanaf 24 januari.

https://hekwerk.nl/agenda/kommil-foo