Trouw: Alles verandert. Daar wil Van Kooten niet aan. ★★★★

Door Rinske Wels voor Trouw

Als een dolle rent cabaretier Kasper van Kooten met een kort rokje en neon beenwarmers aan, en op glitternaaldhakken langs zes microfoons. Niet te doen, in je eentje de Dolly Dots nadoen. Zwaar nahijgend concludeert hij: "Daar heb ik iets te lichtzinnig over gedacht." Hij neemt ons, in zijn zesde cabaretprogramma 'Bonte Avond', mee terug naar zijn eigen, 'legendarische' bonte avond van de lagere school in 1984, waar hij met vijf vriendjes de toen intens populaire meidengroep nadeed. Van de zes jongens is hij de enige die nog optreedt. Van Kooten laat het in het begin al subtiel vallen: "Alles verandert, maar daar wil ik niet aan." Een thema dat de hele avond terugkeert in allerlei varianten.

Wat ook zo opvallend is: van die bonte avond is geen een foto. Kom daar nog maar eens om in deze tijden waarin iedereen met zijn smartphone alles vastlegt en deelt via sociale media. Dan komt meteen het tweede thema om de hoek zeilen, iets wat als een rode draad door zijn hele cabaretoeuvre loopt: zijn behoefte aan echt contact. De tijd van stapels handgeschreven liefdesbrieven en eindeloos wachten om het meisje van je dromen verkering te vragen. Zijn afgelopen twee shows waren gebaseerd op romans die hij schreef. De eerste, 'Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel', lukte bijzonder goed, de tweede,' Karakters', was wat vlakker.

Met deze Bonte Avond grijpt Van Kooten terug op zijn eerste drie cabaretprogramma's: een heerlijke mix van bij vlagen hilarische sketches, verhalen en liedjes. Hier en daar weidt hij wel wat al te lang uit, alsof hij gewoonweg te veel ideeën had die hij allemaal in één programma wilde stoppen. Daar staan bijzonder gave sketches tegenover die je doen gieren van het lachen zoals het voorzingen van je favoriete nummer in een platenzaak omdat je de titel en de band niet wist. Nog steeds is zijn fysieke talent onmiskenbaar, hij kan smakelijk imiteren en hij schakelt slim tussen vroeger en nu. Daarmee houdt hij een vurig pleidooi voor de verbeelding. Want iTunes doodt de fantasie met hun 'Als u dit leuk vindt, houdt u ook vast van...'. Van Kootens Bonte Avond is dus een ode aan de fantasie met een nostalgische saus. Extra leuk voor dertigers en veertigers vanwege de herkenbaarheid van dingen als Tjolk Banaan, het cassettedeck en de radiopiraat. 

www.kaspervankooten.nl  - speellijst Bonte Avond

Meer nieuws