Raf en Mich Walschaerts ook solo op de planken

9 februari 2015

Door Jan. J. Pieterse voor het Haarlems Dagblad

Al vijfentwintig jaar maken de Vlaamse broers Raf en Mich Walschaerts theaterprogramma's onder de naam Kommil Foo. Ze wonnen het Camerettenfestival en de cabaretprijs Poelifinario. Echt apart op de planken met een solovoorstelling dat is nieuw. Raf Walschaersts speelt 'Jongen toch' en Mich Walschaerts speelt 'Duizend man sterk'.

'Ik ben heel blij met deze stap'

Raf, de oudste van de gebroeders Walschaerts: Het is echt een ervaring om na vijfentwintig jaar samen spelen een voorstelling alleen te dragen. Bij Kommil Foo vertrouwen wij op onze specifieke wisselwerking. Dat betekent: snel het toneel op met een paar flarden tekst en dat, in als z'n verwardheid en onafheid, overbrengen. Dat is het inspirerende samenspel met mijn broer. Nu moest ik met Jongen toch alles helemaal uitschrijven. Een eerste lezing voor publiek duurde tweeënhalf uur. Ik had bijna een boek geschreven.

Blij
Maar ik ben blij met deze stap. Dat we het ook alleen kunnen, neem je mee in de verdere samenwerking. We zijn nu bezig met het schrijven van een nieuwe Kommil Foo voorstelling, maar een solo is iets dat we er naast willen blijven doen. In België hebben we een groot publiek, maar in Nederland is Kommil Foo toch specifieker. Het is een mix van poëtisch, serieus en flauwekul. Ik zie nog steeds weinig artiesten die doen wat wij doen.
Toen we Cameretten wonnen, ontdekten we dat we ook cabaretiers zijn. We dachten dat we muzikanten en toneelspelers waren en zijn altijd actief geweest in het toneelcircuit. Mich schrijft, regisseert en speelt ook soms toneel. Ik ook, en vorige zomer heb ik in een film gespeeld. We zijn dus altijd blijven werken als acteur.

Concurrentie
Nee, er is geen sprake van concurrentie. Ga weg! Mich is een fantastische zanger, ik ben zijn grootste fan. Ik kan ook wel zingen , maar ben toch vooral een verteller. Mij voorstelling is meer literair, het is een verhaal met maar vier liedjes. Als je onze afzonderlijke programma's bekijkt, dan snap je wat Kommil Foo is, omdat je de onderlinge verschillen goed ziet.

Speellijst Raf Walschaerts – Jongen Toch

Dinsdag 10 Februari – De Meenthe, Steenwijk
Donderdag 12 Februari – Parktheater, Eindhoven
Woensdag 25 Februari – Wilminktheater, Enschede
Donderdag 26 Februari – Diligentia, Den Haag

'Er is geen sprake van competitie'

Mich, de jongste van de gebroeders Walschaerts: Of ik Raf mis op het podium? Ja en nee! Ja, omdat wij samen die speciale wisselwerking hebben. En nee, in die zin dat ik me erg amuseer en het goed lukt. Ik ben al sinds mijn zeventiende deel van een duo, dan wil je wel eens weten of je het ook alleen kan. Kommil Foo is theatraler en deze solo is meer cabaret vanwege de ik-vorm en het contact met het publiek. Ik sta wel op een podium met de muzikanten Egon Kracht en Alano Gruarin, maar dat is een heel andere wisselwerking.

Hele klus
Het maken van dit programma was een hele klus zonder Raf. We zijn zo gewend om samen te schrijven, te lullen en uit te proberen. We hebben try-outs van elkaars programma gezien en dan merk je goed dat wij bij elkaar, beter dan wie dan ook, kunnen zien wat de bedoeling is.
Ik heb een moeilijk parcours afgelegd. De eerste versie van Duizend man sterk heb ik volledig in de prullenmand gegooid en ben opnieuw begonnen met een regisseur. Ik had echt een sparring-partner nodig om te toetsen. De insteek was dat ik veel wilde zingen. Eerst dacht ik nog een liedjesprogramma te maken, maat het zit toch teveel in mij dat ik ook wil spelen en vertellen.
De onderwerpen zijn persoonlijk en dicht bij huis. Dat is in een soloprogramma makkelijker dan met Kommil Foo. Dan heb je het over de man in 't algemeen en niet over Mich Walschaerts. Qua sfeer zijn onze voorstellingen verschillend. Bij Raf is het inhoudelijker en bij mij energieker. Dat is ook de verdeling binnen Kommil Foo: hij meer de verhalende dingen en ik meer de rock en roll. Nee, er is geen sprake van competitie. Absoluut niet, ik vind de voorstelling van Raf heel goed.

Speellijst Mich Walschaerts – Duizend man sterk

Dinsdag 24 Februari – De Kring, Roosendaal
Zondag 01 Maart – De Kleine Komedie, Amsterdam