Pieter verwerkt oktober op NU.nl

31 oktober 2016

Wees nou maar gewoon Halbe

Het is natuurlijk lachen geblazen, om die malle Amerikanen met hun idiote verkiezingscampagne.

Door Pieter Derks.

Hoogtepuntje tot nu toe was de officiële verklaring van TicTac, dat zich na uitspraken van The Donald, over hoe hij altijd een TicTacje neemt voordat hij vrouwen lastigvalt, genoodzaakt zag afstand te nemen van deze presidentskandidaat. Ze benadrukten dat TicTac alle vrouwen respecteert. Zo gaat dat in een land waar echt álles politiek is geworden. Daar hoor je zelfs uit het schap van de supermarkt de snoepjes wanhopig rammelen: “wij zijn snoepjes, hou ons erbuiten!”.

Maar ja. Het goede nieuws voor de Amerikanen is: over anderhalve week zijn daar de verkiezingen. En dan zijn zij er voorlopig weer vanaf. Wij hebben dan nog ruim vier campagnemaanden te gaan. En alle voortekenen zijn aanwezig dat dat weleens vier hele, hele lange maanden kunnen worden. Nu al zijn de politici niet meer van de buis weg te slaan, op zoek naar onderwerpen om zich eens fijn op te profileren.

Dat gaat niet altijd goed. Halbe Zijlstra dook bijvoorbeeld net iets te gretig op de Zwarte Pietendiscussie. Zijn spindokter had hem haastig voor een camera geduwd, waarschijnlijk in een poging sneller te zijn dan de PVV. Het leverde een knullig filmpje op dat zóveel wenkbrauwen deed fronsen dat dezelfde spindokter dacht dat het een goed idee was om bij Jeroen Pauw nog even uit te leggen wat hij nou bedoelde. Het was wrijven in een roetveeg. Misschien had de spindokter beter zelf even kunnen aanschuiven. Of gewoon kunnen zeggen: lieve Halbe, er ís al een Geert, wees nou maar gewoon Halbe, dat is al ingewikkeld genoeg.

 

Lees de hele column op NU.nl.