Pieter Derks verwerkt mei: Fuck de Koning

1 juni 2015

Op NUweekend duidt en verwerkt Pieter Derks maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'

Ik vind Fuck eigenlijk best een goede naam voor een koning. Het klinkt wel vrolijk. Fuck de Koning. Een sprookjesfiguur. Door Pieter Derks

Of een verhaal van Annie MG Schmidt. Over een koning die door niemand helemaal serieus wordt genomen. Hij doet wel zijn best gezag uit te stralen, maar elke derde dinsdag van september stapt hij uit zijn gouden koetsje bij de Ridderzaal, waar ze allemaal al klaar zitten: pakken met mannen erin, hoedjes met vrouwen eronder. Belangrijke Mensen.

En als hij dan in de schaduw van zijn vrouw de zaal binnenloopt, waar iedereen zijn adem inhoudt, galmt een bode uit volle borst: "Dames en heren, Fuck de Koning!"

Waarop hij alle aanwezigen even zachtjes hoort gniffelen, zuchtend plaatsneemt op zijn troon, even kucht, en dan begint voor te lezen welke dingen het kabinet het komende jaar door de markt wil laten verprutsen.

Fuck de Koning. Ik ben eigenlijk wel blij dat het OM die uitspraak niet het vervolgen waard vindt. Een beetje kritiek op de leider moet kunnen, toch? We zijn potdikkeme de FIFA niet.

En alles met macht moet je kietelen. Voor je het weet gaan ze zichzelf serieus nemen.

Terwijl meestal juist de mensen die het voor het zeggen hebben de weg een beetje kwijtraken. Dan roept bijvoorbeeld iemand die per ongeluk raadslid is geworden dat de bibliotheek wel weg kan 'omdat alle boeken ook via Marktplaats te koop zijn'.

Dat is wel een erg minimalistische opvatting van wat de overheid is: alles dat niet op Marktplaats staat. Blijft er bijzonder weinig over.

“Fuck het Treintje.”
En laat er nou net een parlementaire enquete bezig zijn over wat er allemaal mis kan gaan als je bijvoorbeeld een hogesnelheidslijn gewoon via Marktplaats bestelt. Bij iemand die nog nooit zo'n ding gebouwd heeft.

Let op mijn woorden: die hele FYRA-enquete is straks het script van een vrolijke kinderserie. Fuck het Treintje. Over een heel duur treintje dat overal met de vrachtwagen naartoe moet worden gereden. Overal komt hij als laatste. Arm treintje. Zou het in de naam zitten?

Het allerleukste aan de FYRA-enquete vond ik trouwens de opmerking van oud NS-directeur Timmer, die bij de aanbesteding tot ieders verbijstering het dubbele bood van al zijn concurrenten.

Hij verklaarde doodleuk: tja, we waren een staatsbedrijf, en we moesten geld bieden aan de staat, dus ik heb namens de staat de staat gewoon een heleboel centjes geboden. En de staat was er dolblij mee.

Dat vind ik dan toch wel weer geinig. Iemand die de waanzin ongegeneerd laat zien. Zo zag ik ook een hilarische powerpoint-presentatie van Yannis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, die zijn hervormingen moest presenteren aan de Eurogroep.

Hij had van zijn miljardenplannen een tekening gemaakt die de indruk wekte dat zijn kat dronken over het toetsenbord was gelopen en zijn achternichtje vervolgens in Paint geprobeerd had er toch nog wat van te maken.

Lees verder op Nu.nl