Pieter Derks heeft de maand september samengevat

1 oktober 2015

Op NUweekend duidt en verwerkt Pieter Derks maandelijks het vele nieuws van de voorbije weken. 'Zodat we allemaal weer met een fris hoofd de nieuwe maand in kunnen.'

Nou, de verhaallijn voor het Sinterklaasjournaal dit jaar is in elk geval een inkoppertje. Alle Pieten zijn een stuk bleker dan voorheen. Hoe het kan dat ze dit jaar ineens zo schoon uit de schoorsteen komen? Tot vorig jaar deed Volkswagen de roetmetingen!

Zo. Hebben we dat alvast geregeld. Alle protesten ten spijt: ik denk dat we toch een beetje zullen moeten wennen aan verandering. Of we het nou leuk vinden of niet, over een paar jaar ziet dit land er sowieso heel anders uit. De Syriërs komen!

Als we de angsthazen mogen geloven komen ze met honderdduizenden tegelijk, en gaan ze vervolgens allemaal hun vrouwen en kinderen en tantes en buurmannen laten overkomen, en nemen ze het helemaal over, en heet onze hoofdstad binnen twintig jaar Amsterdamascus.

Ik denk zelf dat het zo’n vaart niet zal lopen. Natuurlijk, er zullen dingen veranderen. Er hoeven tussen al die vluchtelingen bijvoorbeeld maar 11 Syriërs te zitten die een beetje kunnen voetballen en we maken zomaar kans om weer eens aan een EK mee te doen. Dat zou toch wat zijn!

En misschien dat we op televisie straks kunnen genieten van Koerd zoekt Vrouw, waarin Yvon Jaspers op zoek gaat naar liefde, langs alle asielzoekercentra, in zo’n gezellig Volkswagen-busje, of iets milieuvriendelijkers natuurlijk, bijvoorbeeld een rijdende kolencentrale.

Lees verder op Nu.nl