Libelle stelt 20 vragen aan Debby

24 januari 2018

Journalist Ebru Umar stelt 20 vragen aan schrijfster en actrice Debby Petter (61). Zij trekt langs Nederlandse theaters met de voorstelling In mijn hoofd. Debby is getrouwd met cabaretier Youp van ’t Hek, ze hebben drie kinderen en twee kleinkinderen.

Libelle 5 januari 2018

Waarom moeten we naar de voorstelling In mijn hoofd? “Het is een voorstelling die over liegen gaat. Niet het kleine, sociale liegen, maar écht liegen. Ik denk dat veel mensen zich erin kunnen herkennen.”

Wat was voor jou de grootste uitdaging bij het schrijven van In mijn hoofd? “Alles! Ik ontdekte dat het spannend is om een verhaal te schrijven dat gebaseerd is op de werkelijkheid. Het daarna vertellen, is ook ontzettend leuk werk. ”

Wat was het beste carrièreadvies dat je ooit hebt gekregen? “Doen! Wees niet bang.”

Wie zijn je helden in het echte leven? “Het klinkt truttig, maar dat zijn mijn drie kinderen en inmiddels ook mijn twee kleinkinderen. En mijn moeder, zij heeft zo ontzettend veel meegemaakt in het leven.”

Wie heb je het laatst gebeld? “Mijn moeder, om te zeggen dat ik eraan kwam.”

Waar heb je voor het laatst heel hard om gelachen? “Gisteravond vertelde mijn dochter hoe ze iemand op straat was tegengekomen. Zij kan mensen zo grappig nadoen, ik moest er ontzettend om lachen.”

Wat is voor jou het fijnste moment van de dag? “’s Avonds laat, als de dag voorbij is, ik na een voorstelling thuiskom en nog even met Youp samen een wijntje kan drinken.”

Wie heb je de afgelopen 24 uur op de lippen gekust? “Mijn man! En mijn regisseur.”

Wat is je mooiste jeugdherinnering? “In mijn eentje in een roeibootje op de Vinkeveense plassen. Het was vroeg op de avond, helemaal stil, het water was glad en ik was bij een nest waterhoentjes.”

Wat is het belangrijkste dat je van je moeder hebt geleerd? “Niet bang zijn. Maar ik heb heel veel geleerd, vooral om door te gaan en van mensen te houden. Mijn moeder houdt van mensen, ondanks alles wat haar is overkomen in haar leven. Ik vind dat geweldig.”

Wanneer was je het gelukkigst? “Steeds na de geboorte van mijn kinderen.”

Wat deed je eens, maar nooit weer? “Ik heb een keer in Israël midden op de snelweg de auto gekeerd. We waren onderweg naar het vliegveld en reden de verkeerde kant op. We raakten in paniek, maar de politie zei doodleuk: ‘Keer maar op die strook waar de ambulance overheen rijdt.” Echt het domste wat ik ooit heb gedaan. Maar ik ben er nog.”

Als je één ding zou mogen veranderen aan je thuissituatie, wat zou dat dan zijn? “Aan mijn thuissituatie niets, maar ik zou misschien iets vaker op reis willen gaan. Dat doen we niet zoveel de laatste tijd.”

Wie wil je nog weleens de waarheid vertellen? “Iemand die mij een keer heel naar benaderd heeft tijdens werk. Misschien dat ik dat zoveel jaar na dato nog wel ‘ns doe.”

Wat waardeer je het meest in een man? “Als hij zich kan verplaatsen in een vrouw.”

Wanneer en waarover lieg je? “Ik heb de truttig neiging om op bepaalde momenten geen ruzie te maken, en dan stel ik het uit: laat maar, nu even niet.”

Welke verleiding kun je niet weerstaan? “Wijn!”

Wat waardeer je het meest in jezelf? “Dat ik me niet laat leiden door angst.”

Wat vinden je vrienden je beste eigenschap? “Iedereen vindt mij altijd lief, maar ik heb daar zelf een beetje een hekel aan.”

Heb je ooit en plein public gehuild en zo ja, waarom? “Ja. Omdat er iemand dood was.”