Kommil Foo wint Dirk Witte Prijs

14 oktober 2015

Kommil Foo is de winnaar van de Dirk Witte Prijs 2015, de landelijke kleinkunst-oeuvreprijs. Het Vlaamse duo, dat bestaat uit de broers Raf en Mich Walschaerts, zal de prijs op maandag 16 november in ontvangst nemen tijdens de Avond van het Kleinkunstlied in het Zaantheater in Zaandam. De Dirk Witte Prijs is een prijs voor een cabaretier/kleinkunstenaar die zich al vele jaren verdienstelijk maakt voor het Nederlandstalige kleinkunstlied. Voorwaarde is ook dat de winnaar zijn repertoire zelf schrijft. In 2011 werd de prijs voor het eerst uitgereikt aan Maarten van Roozendaal. Ook Daniël Lohues, Brigitte Kaandorp en Jeroen Zijlstra wonnen de prijs. De naamgever, Zaandammer Dirk Witte (1885-1932), legde de basis voor het Nederlandse kleinkunstlied. Zijn bekendste lied is 'Mensch, durf te leven'.

De prijs is toegekend aan Kommil Foo door een jury die bestaat uit kleinkunst- en cabaretrecensent Rinske Wels en kleinkunstenaars Fred Florusse en Johan Hoogeboom. Een tipje van de sluier uit het juryrapport: “In hun teksten kunnen de heren van Kommil Foo een hele wereld oproepen in een paar zinnen. Muziek en tekst passen als een handschoen. Zij schrijven en componeren samen originele liedjes, die zowel kunnen ontroeren als op de lachspieren werken, maar die vooral verrassen. Zang, piano, viool, gitaar, het gaat allemaal naadloos in elkaar over.” De jury zal op 16 november uitvoerig toelichten waarom Kommil Foo de winnaar is van de Dirk Witte Prijs, die bestaat uit de Dirk Witte penning van de Stichting Vrienden van het Zaantheater en een bedrag van € 1000, beschikbaar gesteld door de Gemeente Zaanstad. De heren zullen de prijs persoonlijk in ontvangst nemen en een aantal nummers ten gehore brengen.

Kommil Foo

De naam Kommil Foo valt voor het eerst eind jaren ‘80, in het studentenmilieu van Gent. De twee broers treden regelmatig op in kleine cafés en clubs met een eigenzinnige mix van humor en popmuziek. De cd en voorstelling 'Plank' (1993) zorgt voor de doorbraak. Al snel is Kommil Foo niet meer weg te denken van de grote theaterpodia in Nederland en België. Raf en Mich Walschaerts zijn twee bevlogen cabaretiers met een geheel eigen en unieke muziek- en theatertaal, vol ontroering, een subtiele lach en bezielde songs.

Dirk Witte Prijs

De Dirk Witte Prijs is de eerste Nederlandse oeuvreprijs voor kleinkunstzangers. De naamgever van de prijs, Zaandammer Dirk Witte (1885-1932), legde in het eerste decennium van de vorige eeuw de basis voor het Nederlandse kleinkunstlied. Hij schreef zelf tekst en muziek en droeg zijn liedjes ook zelf voor. Ook de grote cabaretier Jean Louis Pisuisse voerde zijn werk uit. Het bekendst is nog altijd Wittes 'Mensch, durf te leven', dat tot op de dag van vandaag door kleinkunstenaars wordt gezongen en door velen wordt beschouwd als het lijflied van het Nederlandse cabaret. Op zondag 18 oktober wordt in het Zaantheater de dubbel-cd Dirk Witte Compleet gepresenteerd, waarop voor het eerst Wittes complete oeuvre (33 liedjes) is samengebracht, gezongen door 32 zangers.

Kijk voor het programma van de uitreiking en de kaartverkoop van deze avond op www.zaantheater.nl.