Jochem, Youp, Guus en GUTS strijden tegen doorverkoop

2 maart 2018

Eenieder die weleens online een theater- of concertkaartje voor een populaire artiest heeft willen kopen, kent het probleem van woekerprijzen en ticketfraude. Doorverkopers kopen kaarten direct massaal op en verkopen de tweedehands tickets tegen een veel hogere prijs. Snel verdiend over de rug van de artiesten, fans en organisatoren. Een eerlijk ticketingsysteem gebaseerd op de blockchaintechnologie maakt hier nu een einde aan. Op donderdag 1 maart waren Jochem Myjer, Youp van 't Hek, Guus Meeuwis en Maarten Bloemers te gast bij DWDD om over deze belangrijke ontwikkeling te vertellen.

GET protocol
De oplossing is gevonden in het GET protocol; een op de blockchain gebaseerde techniek die smart-tickets uitgeeft die gekoppeld zijn aan een mobiele telefoon. Hierdoor kunnen de kaarten niet opgekocht of doorverkocht worden. Na een aantal positieve pilots voor shows van Jochem Myjer, staat Hekwerk in de startblokken om vanaf 1 april in goed overleg met een aantal theaters deze technologie verder te implementeren. Ook Modestus zal deze stap nemen voor de nieuwe theateroptredens van Guus Meeuwis. Jochem Myjer, Youp van ’t Hek en Guus Meeuwis zijn inmiddels ambassadeur van Guts Tickets om zo hun steun uit te spreken voor deze ontwikkeling. Voor meer informatie over het GET-protocol kijk op https://guts.tickets/.

Doorbraak
Hekwerk Theaterproducties en Modestus zochten al jaren naar een manier om de doorverkoop in theaterkaartjes tegen te gaan. Een 1e rang kaartje voor een van de steevast uitverkochte voorstellingen kost ongeveer 30 tot 40 euro. Maar zodra een theater, altijd het officiële verkooppunt, de online kaartverkoop startte, wisten bedrijven zoals Topticketshop, Viagogo, Stubhub en Rang1tickets deze kaarten op te kopen en voor een veelvoud van de prijs weer door te verkopen. Al in 2013 deed Rambam hier verslag van en deelden de artiesten hun frustratie in DWDD. Tot nu toe lukte het noch de politiek noch de markt hier wetgeving of techniek voor te ontwikkelen.

Ambitie
Op de lange termijn streven Hekwerk, Modestus en Guts Tickets ernaar om het GET-protocol te implementeren in de bestaande kassasystemen van theaters. Zo kunnen voorstellingen waarbij de verkoop onder druk staat eindelijk beschermd worden tegen doorverkoop. En kunnen artiesten, theaters en producenten zich weer concentreren op dat waar ze goed in zijn: het maken van mooie producties.