Jochem 40: interview Telegraaf

’Raar doen was mijn reddingsboei’

Maar in plaats van dat groots te vieren, is hij met zijn gezinnetje gevlucht naar zijn tweede thuis; het rustige Texel. Wat de Leidse komiek betreft is het een verjaardag als alle andere en al helemaal geen reden om terug te blikken. Dat doet hij sowieso liever niet. Al maakt hij voor De Telegraaf nu toch een uitzondering.

Door Esther Kleuver

Hij staat opgewekt te wachten voor de deur van zijn favoriete koffietentje in Leiden. Keurig op tijd – zijn hele leven hangt van structuur aan elkaar. Binnen is het echter zo druk en lawaaiig dat rustig praten er niet in zit. Al gedijt Jochem Myjer juist bij chaos. „Het stoort mij niet. Integendeel, al mijn zintuigen staan altijd open en juist in schijnbare wanorde zit voor mij de creativiteit. Ik heb hier ook mijn eerste kinderboek De Gorgels grotendeels geschreven. Thuis kan ik juist niet schrijven. Als ik aan een nieuw programma werk, vraag ik soms zelfs om een stoeltje in de keuken van een sterrenrestaurant, zoals bij Huis ter Duin in Noordwijk. Ik heb zelf in de horeca gewerkt en ik vind het heerlijk om die drukte om me heen te voelen, terwijl er tegelijkertijd totale controle heerst.” Met de snelheid waarmee de gerechten in zo’n restaurant worden uitgeserveerd, zo zitten ook zijn voorstellingen in elkaar. „Bam, bam en ik serveer de grap uit. Alles komt in drieën, dat is een belangrijke les die ik van mijn grote voorbeeld Toon Hermans heb geleerd”, vertelt hij.

 

Lees verder op Telegraaf.nl

Foto Andreas Terlaak