Interview met Ronald Goedemondt in de Varagids

18 december 2014

Hij is manisch en tegelijkertijd introvert en extravert – een moeilijke combinatie al zegt hij het zelf. Cabaretier Ronald Goedemondt (39) is Tweede Kerstdag te zien op televisie met De R van Ronald. Door: Marcel van Roosmalen.

Het is kwart over negen, ’s morgens. We – Ronald Goedemondt (39) en ik – eten een Engels ontbijt in lunchroom Talkies tegenover het Stedelijk Museum in Amsterdam. Na anderhalf uur ontdek ik dat mijn nieuwe iPhone de eerste veertig minuten van het gesprek niet heeft opgenomen.

Ronald Goedemondt: ‘O, wat erg! Dit kan echt niet. Ik dacht nog toen ik je bezig zag: koop gewoon zo’n tering-ding met een REC-knop, zo’n ouderwetse. Ik heb geniale dingen gezegd in die veertig minuten, dat weet ik zeker. Veer-tig minuten! Zit daar dat stukje in met wat ik zei over het verschonen van de baby? Dat over die Pampers? Nee, hè. Dat kan ik dus gewoon niet herhalen. Dat was zo fucking grappig. Mag ik nog wat zeggen?’

Wat dan? Het begint met ‘incompetent’ en eindigt op ‘oetlul’. Oo, de eerste veertig minuten… Daarna begon jij over jezelf te praten, over dat schrijven van je. Als je het gesprek straks terugluistert, hoor je alleen jezelf. En dat dan met Whitney Houston op de achtergrond.

De serveerster passeert. Ronald: ‘Mogen we nog meer koffie? Alsjeblieft?’ Toen ze het bracht complimenteerde hij haar met het servies. ‘Ik ben dol op deze kopjes, met dat gouden randje. Echt prachtig!’

Ben je altijd zo positief? Ik ben manisch, dat is iets anders. Kun jij die eerste veertig minuten van ons gesprek nog reconstrueren? Letterlijk? Nee? Ik ook niet. Ik kan het wel met een voorstelling. Die schrijf ik uit en dan zit het in mijn hoofd. Ik kan ’m ook achterstevoren vertellen. Ik speel ’m binnenkort voor het laatst, daarna is het ook meteen afgelopen. Twee weken later kunnen ze me nog bellen als het voor een goed doel is. Voor een benefiet voor de blinden, lepra- en kankerpatiënten uit Nairobi, dan zou het hypothetisch nog moeten kunnen. Maar daarna is het echt weg. Dat moet ook zo, er moet ruimte komen voor nieuwe dingen.

Lees verder

Lees het volledige artikel in het dubbeldikke kerstnummer van de VARAgids of op Blendle.

'De R van Ronald' is 26 december 2014 om 22.30u te zien op NPO 1.