Henry van Loon op de Klapstoel

26 januari 2016

'Cabaret is een soort stand-up, maar dan saai'

door Peter van Brummelen in Het Parool op 23 januari 2016

Henry van Loon (1982) is stand-upcomedian, cabaretier en acteur. Met zijn persiflage De wereld draait door in drie minuten had hij een YouTubehit. Deze week speelt hij de laatste voorstellingen van zijn show Sluimer.

Oirschot
"Tot mijn achttiende heb ik er gewoond. Ik woon inmiddels bijna net zo lang in Amsterdam. Toen ik hier naartoe kwam, ben ik heel bewust ABN gaan praten, omdat ik me niet in een hoekje wilde laten zetten. Ik hoefde niet per se 'die Brabo' te zijn. Het had natuurlijk ook te maken met me afzetten tegen mijn achtergrond. Tegenwoordig ben ik minder bang voor mijn Brabantse accent en hoor je soms weer waar ik vandaan kom."

Slapeloosheid
"Daar gaat mijn voorstelling Sluimer over. Ik ben een moeilijke slaper. Ik zal niet zeggen dat ik weken achter elkaar niet kan slapen, maar het komt wel voor dat het een paar dagen niet lukt. Inslapen is het probleem. En als het dan om een uur of drie eindelijk lukt, ben ik vaak om half zeven alweer wakker. Maar ik raak eraan gewend, ik kan met weinig slaap toe. Toen ik Sluimer klaar had, ben ik eerst op vakantie gegaan. En toen sliep ik ineens hartstikke goed. Shit, dacht ik: straks ga ik de voorstelling spelen en is de problematiek helemaal niet meer actueel. Maar zo gauw ik thuis was, begon het weer. Het heeft allemaal te maken met stress."

Stand-up 
"Ik kwam naar Amsterdam om de Toneelschool te doen, maar na drie jaar werd ik er afgetrapt. Iemand zei tegen me: 'Jij moet bij Comedytrain; echt iets voor jou.' Ik heb inderdaad een instinct om mensen te laten lachen. Het cliché gaat op bij mij: ik was op school de jongen die anderen van hun werk hield door aldoor maar grappen te maken. Bravoure en lef had ik ook wel, maar bij stand-up komt meer kijken natuurlijk. Waar ga je het over hebben? Hoe zet je een grap in elkaar? Hoe pak je de timing van zo'n grap aan. Ik heb dat allemaal moeten leren bij Comedytrain en ik ben er nog volop mee bezig. Naast mijn eigen cabaretvoorstellingen probeer ik één keer in de week te stand-uppen bij Toomler."

Cabaret 
"Dat is ook een soort stand-up, maar dan saai. Nee, voor mij is er eigenlijk geen verschil tussen die twee. Je zou kunnen zeggen: als er geen liedjes in voorkomen, is het stand-up. Maar Theo Maassen zingt nooit een liedje en wordt toch een cabaretier genoemd. Idem dito met Ronald Goedemondt, die zelfs als een ouderwetse stand-upper met een handmicrofoon werkt. En aan de andere kant heb je weer van die Amerikanen die iedereen als echte stand-uppers ziet, maar die wel muziek in hun shows hebben." 

Lees verder op Blendle.