Henry van Loon in première met Sluimer

2 november 2014

Het derde theaterprogramma van stand-up comedian en acteur Henry van Loon ging onlangs in première in Theater Bellevue Amsterdam. Henry slaapt niet meer. Hij droomt alleen nog maar. Zonder een oog dicht te doen gaat de nacht over in de dag. Al wekenlang. Het zet hem in een sluimerstand en laat hem dromen met zijn ogen open. Henry speelt Sluimer ruim vijftig keer door het hele land. Klik hier voor de speellijst.

Was Henry een voetballer, dan was hij een typische linksbuiten geweest: technisch begaafd, snel, en grillig: altijd bepalend voor het eindresultaat of het nou een briljante actie of een tragische eigen-goal betreft. En zo hoort het ook. Van Loon speelt steeds op het randje van zijn eigen kunnen, met veel fantasie, risico en een gevoel voor hilarisch absurdisme dat slechts weinigen gegeven is.

Parool: 'Sluimer' is Van Loon's meest ambitieuze en persoonlijke show (****)
Dit is geen stand-up meer. Waar zijn eerste twee programma's vooral een aaneenschakeling van losse stukken was, blijkt Sluimer een volwassen voorstelling met een kop en een staart. Ook het onderwerp is goed gekozen. Binnen de wanen van een slapeloze man kan immers alles en Van Loon geeft zijn krankzinnige kronkels dan ook carte blanche. Lees verder op Parool.nl

Theaterkrant: Allesbehalve slaapverwekkend (****)
Van Loon is in Sluimer een wat zelfingenomen idioot, bij wiens absurde personages en kronkelige verhalen je voortdurend in de lach schiet. Dat geldt in nog grotere mate voor de vaak totaal irrelevante ‘stomme’ opmerkingen waarmee hij de zaak aan elkaar lijmt. Er mag dan samenhang zijn, een losse flodder doet het nog altijd goed. Absoluut niet slaapverwekkend, deze Van Loon. Lees verder op Theaterkrant.nl

Over Henry van Loon
Henry studeerde aan de Kleinkunstacademie en werd al snel lid van Comedytrain. Hij staat regelmatig op het podium in Toomler en speelt mee met de Comedytrain Theatertour. Vorig jaar speelde Henry een hoofdrol in de Nederlandse komedie Bro’s Before Ho’s. Deze zomer stond hij met Marjan Luijf op de Parade met de voorstelling Cougar!. Momenteel werkt hij aan Boskampi’s, de nieuwe jeugdfilm van Arne Toonen. Deze draait begin 2015 in de bioscoop. Daarnaast is Henry te zien en te beluisteren geweest bij Kopspijkers, Koppensnellers, Draadstaal, Spijkers met Koppen en Vrijdagmiddag Live.

Het BNN televisieprogramma De Henry van Loon Entertainment Show was een fabelachtig kijkje in zijn hoofd en in 2011 ging de gelijknamige avondvullende programma in première. Eind 2012 ging zijn tweede show Electropis in première; even persoonlijk als buitenaards en even geloofwaardig als absurd.