Hekwerk trakteert Nederland op 16 hoogwaardige voorstellingen

27 augustus 2014

Het impresariaat verwelkomt per seizoen 14/15 Pieter Derks en het duo Remko Vrijdag & Martine Sandifort. Dit brengt de imposante stal op het ambitieuze aantal van 21 artiesten die door het hele land met een grote diversiteit aan programma’s optreden. Van de verhalende seizoensopening op 16 augustus door Kasper van Kooten in het Vondelpark, tot Jochem Myjers gierende seizoensafsluiter op 6 juni 2015 in het Nieuwe Luxor Theater: Hekwerk neemt u mee uit voor een gevarieerde avond.

Niet minder dan negen veelbelovende premières en zeven succesvolle reprises wachten tot het doek opengaat. Te beginnen met Löyly van alleskunners Vrijdag & Sandifort, vanaf 26 augustus in de theaters. Na hun juichend ontvangen debuut Hulphond storten zij zich opnieuw met een adembenemend tempo op gemankeerde en absurde types. Löyly gaat dwars door elk taboe heen, is rauw, schaamteloos en stomend heet cabaret vanuit de onderbuik. De voorstelling gaat in première op 12 december in De Meervaart in Amsterdam, met een voorproefje tijdens de Uitmarkt aanstaande zaterdag in DeLaMar.

Op 27 augustus start de tournee van Perrongeluk door cabaretduo 
SchuddenHet negende programma van Emiel de Jong en Noel van Santen neemt je mee op een visuele en verbale reis over een rails van ontroerende hilariteit en lachwekkende treurigheid. Over We vieren het maar (2013) schreef Theaterkrant.nl: ‘Schudden moet nu de Poelfinario maar eens winnen.’ 

De onvermoeibare Youp van 't Hek geeft in zijn eigen onnavolgbare stijl alweer zijn achtste oudejaarsconference. Vanaf 2 september verkent Youp met leesvoorstellingen in Theater Pepijn zijn eerste gedachtes voor Wat is de vraag?. Op oudejaarsavond wordt de conference uitgezonden zoals deze op 30 december wordt opgevoerd in de Stadsschouwburg Groningen.

Zo goed als nieuw is de zesde theatervoorstelling van de 28-jarige Pieter Derks. 'Razendsnel actualiteitencabaret', omschreef de NRC zijn laatste programma. Niet zo wonderlijk dus dat zijn eerste oudejaarsconference vorig jaar goed ontvangen werd. Zijn handelsmerk is de vriendelijke toon, vol scherpe grappen en confronterende vragen. Altijd fris commentaar op het laatste nieuws van de dag. Het komt vanaf 4 september allemaal langs in een vlot en vrolijk tempo – en elke avond zo goed als nieuw (première 12 januari 2015, De Kleine Komedie).

Henry van Loon is vanaf 7 september te zien met zijn derde show Sluimer. Was Henry een voetballer, dan was hij een typische linksbuiten geweest: technisch begaafd, snel, en grillig. Van Loon speelt steeds op het randje van zijn eigen kunnen, met veel fantasie, risico en een gevoel voor hilarisch absurdisme dat slechts weinigen gegeven is. 'Honderd minuten virtuoze stand-up comedy', schreef de Volkskrant over Electropis (2013). 

De Belgische broers Raf en Mich Walschaerts presenteren zich als het duo Kommil Foo, dat voorstellingen maakt op het kruispunt van cabaret, toneel en concert. Beide mannen treden deze herfst op met unieke solo's. Raf zijn solo Jongen Toch werd in België al positief ontvangen en beleeft zijn Nederlandse première op 10 oktober in het Amstelveense Cultuurcentrum V.U. Griffioen. Op 12 november volgt de première van Mich zijn solo Duizend Man Sterk in de Verkadefabriek Den Bosch.

Het nieuwe gezamenlijke programma Het Bestand wordt exclusief in december gespeeld. Samen met zes muzikanten zingen Mich en Raf pakkende oorlogsliederen uit het wereldrepertoire en vertellen ze ontroerende, hilarische verhalen. En oorlogsliederen mag u breed opvatten: van heroïsche strijd-liederen (oorlog op het slagveld) tot de meest verscheurende liefdes-songs (oorlog in het hart).

Kleinkunstenaars Bas Hoeflaak en Peter van de Witte vormen al sinds 2000 Droog Brood. Vanaf 7 november brengen zij de nieuwe voorstelling Kissy Kissy. Dagblad van het Noorden schreef over hun jubileumvoorstelling Toppers in de Mist (2013): 'Beeldend amusement, dus, in de vorm van weerzinwekkend uitvergrote karikaturen, meedogenloos geraffineerd bedacht en gedaan.’ Kissy Kissy gaat in première op 30 januari in De Kleine Komedie.

Naast de nieuwe programma’s presenteert Hekwerk opnieuw: Kasper van Kooten met Karakters, Klaas van der Eerden met Sixpack, Ronald Goedemondt met De R van Ronald, Jochem Myjer met Even geduld Aub!, Droog Brood met Toppers in de Mist, Debby Petter met Ik ben er nog en Thomas Verbogt & Youp van 't Hek met Mooie Verhalen