'Eindelijk Weekend' met Pieter Derks

21 november 2016

Je moet spelen om te kunnen scoren

Het weekend is alweer bijna afgelopen als cabaretier Pieter Derks op het veld staat. Maar wát een inzet, wát een teammentaliteit!

DOOR CAROLIEN SPAANS

Gut, en dit is echt niet onaardig bedoeld, maar Pieter Derks en vóétbal? Je ziet die bril al over het veld vliegen, knieën vol moddervegen, noppen die bruut in zijn wang worden gestanst door een vlezige bruut. Een traan, verslagenheid, een troostende arm die hij mismoedig afschudt.

Maar nee, daar rent hij toch echt met zichtbaar plezier over het veld, de linkshalf van het achtste van VV Trekvogels te Nijmegen. Tegenstander is VVLK 4, hekkensluiter van deze toch al erbarmelijke zondagpoule. 'We spelen zevende reserveklasse, het aller-allerlaagste - ik heb een niveau opgezocht waarbij mijn motoriek volledig tot zijn recht komt.' Langs de tochtige zijlijn staan nul supporters, VVLK neemt twee minuten voor tijd gelaten de 25ste tegentreffer in ontvangst. De maker: Pieter Derks. 'Mijn derde vandaag, normaal scoor ik een keer per seizoen!'

De eindscore (26-0) bevestigt maar weer eens dat het dus niet erg is dat ze zelden trainen: 'Op donderdagavond sta ik altijd in het theater, de rest kan geen oppas vinden of is geblesseerd.' Maar nog opwindender dan de absurde uitslag is een fotograaf van het Magazine in hun kleedkamer, dus moet er effe stoer worden gedaan. Dan kunt u denken aan dingen als: 'Piet, trek je trui effe strak zodat de sponsor te zien is.' 'Volgende week wel weer met je eigen team meespelen hè.' 'Pieter, kijk eens wat zwoeler.'

Et cetera, plus een werkelijk adembenemende zweetgeur, sportbroekjes die bij elkaar naar beneden worden getrokken en als uw verslaggever en fotograaf net vertrokken zijn een 'Bekende Piemel in de douche!'-kreet door een openstaand raampje. Al met al een verrassende zondagochtend, zonder kapotte brillen-glazen en met de prettige wetenschap dat mensen je zo af en toe nog eens kunnen verbazen.

 

Uit: Volkskrant Magazine 19 november 2016

Foto Erik Smits