Diederik Ebbinge in nieuwe SBS-miniserie Gouden Bergen

7 januari 2015

De rijken onder ons hebben het ook niet makkelijk. Althans, vanaf woensdagavond in de nieuwe SBS-miniserie Gouden Bergen.

Gooische mannen en vrouwen met al hun sores en gedoe, maar dan in het Noord-Hollandse Bergen. Zo zou je Gouden Bergen kunnen noemen, een miniserie van twee afleveringen. SBS ziet het, net als eerder met Bureau Raampoort (rechercheur Thomas Acda) als een proef. Pikt de kijker de serie op, dan komt er waarschijnlijk een vervolg.

Het woord Gooisch is al gevallen, maar Gouden Bergen is zelfs geproduceerd door de makers van Gooische Vrouwen (en Divorce). Zes welvarende dames (twee lesbiënnes) dreigen af te glijden naar het randje van de afgrond, doordat hun mannen er in het leven een puinzooi van maken. Fraude, een ongeluk, geblokkeerde creditcards, manipulatieve pubers: achter elke voordeur schuilt een verhaal. Ondertussen proberen de verwende vrouwen hun luxe leventje op peil te houden.

Plien van Bennekom (van Bianca) en Diederik Ebbinge (van De Vliegende Panters) zijn zo’n problemenstel, Myrna en Jaap. Dat Gouden Bergen een pilot is, mwah, Ebbinge weet niet zo goed of hij dat wat vindt: ,,Het zou gek zijn als het Nederlandse volk bepaalt of ik de komende drie maanden werk heb. Je maakt in ons vak wat je goeddunkt en dat ga je laten zien." Navraag bij SBS leert dat de acteur niet bang voor hoeft te zijn.

Als man en vrouw hebben de twee niet het topinkomen van de Bergense groep. Ebbinge: ,,Ik ben wijnhandelaar." Van Bennekom: ,,Ik docente Frans. Wij moeten nog wel werken voor ons geld. Tijdens de opnames zag ik wel: die stellen boeren beter dan wij. Eigenlijk zijn we best gewoon, toch Diederik?" Vervolgens tettert ze in niet bepaald Gooisch in de voicerecorder: ,,Hallo! Hallo! Mag ik één tosti kaas tomaat!" ,,Plien speelt een vrouw in de overgang", zegt Ebbinge. ,,Ik kan heel hard om haar lachen, als ze bijvoorbeeld in de supermarkt diepvrieskroketten tegen haar wang houdt." Van Bennekom: ,,In Deen was dat. Supermarkt Deen in Bergen, haha."

Hoe vermakelijk ook, de problematiek der rijken kan in het werkelijke leven bij veel mensen aan de hand zijn. ,,Gouden Bergen heeft wel realisme in zich", beaamt Ebbinge. ,,Opgetild realisme." Van Bennenkom: ,,Nou… Jij gaat vreemd met Jelka van Houten. Realistisch of niet, ik ga wel met een tak achter Diederik aan natuurlijk." Ebbinge: ,,Ja hallo, voor het eerst ga ik vreemd, nog wel met Jelka en ik maak haar nog zwanger ook!”

Lees verder op metronieuws.nl