Derks’ razendsnelle actualiteit

23 februari 2015

Door Marion Groenewoud voor De Stentor.

Hij is scherp, maar nooit gevaarlijk. Hij is snel maar nooit oppervlakkig. Hij is leidend maar nooit dwingend. Pieter Derks (30) lijkt een brave jongen die zijn publiek bovenal een aangename avond wil bezorgen. Dat doet hij ook, maar onderschat deze stand-up cabaretier niet. Zijn nieuwste programma barst weer van de informatie en verrassende inzichten. En nog belangrijker, Derks zit bovenop de actualiteit. Tel hier zijn directe en levendige vertelstem bij en je bent middenin de hectische samenleving zoals hij nu is.

Derks is nog jong, net als het jaar 2015, maar in hem schuilt een grote oudejaarsconferencier. Vorig jaar keek hij wekelijks met ons terug bij DWDD, waar hij moeiteloos overeind bleef. Net als vanavond in de bomvolle Voorveghter in Hardenberg. Soepel graait hij in de bak vol nieuws, als de snoepautomaat die leidde tot de val van enkele marechaussees, de frauderende VVD’er Verheijen, vogelgriep, ebola, icebuckets, plofkip, de terreur van wachtwoorden en het verneukeratieve van Ryanair. Het laatste krijgt buitensporig veel aandacht, alsof het om een afrekening gaat.

Hij stelt de banken voor als de nieuwe kerken en past het Onze Vader hier grandioos op aan. Ook de keiharde werkelijkheid schuwt Derks niet. Hij verwijst naar de bijbel en vreest dat wij een nieuwe voetnoot zijn in het Oude Testament: De kapitalisten die overwonnen moesten worden. ‘De ongelovigen, de varkens.’ Zijn dochtertje van een half jaar leert hij alvast wat Arabische woordjes en de naam van de IS-leider doet het goed in een wiegeliedje. Vriendelijk en beleefd neemt hij afstand van het bestaan van God en Allah, degenen waar alle ellende om draait. Voor zijn dochtertje probeert hij zelf die ideale allesziende beschermer te zijn.

Bekijk hier de speellijst van Zo goed als Nieuw.