AD: Avondje uit naar de Formule 1

6 februari 2018

Niet eerder vertoond: Formule 1-verslaggevers Jack Plooij en Olav Mol in het theater. ,,Niet voor de grap, maar om het verhaal van de Formule 1 te vertellen."

Algemeen Dagblad | Dennis Jansen 6 feb 2018

Het is half december 2016 druk in boekhandel Paagman in Den Haag. Liefst 250 belangstellenden zijn afgekomen op de boekpresentatie van Olav Mol, die samen met Jack Plooij achter een tafel gaat zitten. De twee signeren, vertellen en entertainen. De zaal luistert aandachtig, stelt vragen en lacht om de twee Formule 1-specialisten.

Het is de opmaat tot de theatervoorstelling. Huub Stapel, acteur en liefhebber van autosport, verneemt van de optredens van de twee en ziet er een avondje theater in. Dus brengt hij de Formule 1-specialisten in contact met Hekwerk, het impresariaat waarbij ook onder anderen Youp van 't Hek en Jochem Myjer zijn aangesloten. ,,Toen we van dat idee vernamen, dachten we: is dit een grap?" herinnert Plooij zich haarscherp.

©PETER VAN EGMOND
Olav Mol en Jack Plooij gaan met verhalen over Formule 1 het theater in.

Nee dus. Stapel ziet het juist. De Formule 1 is, mede dankzij Max Verstappen, 'hot'. Olav Mol (56) en Jack Plooij (56), respectievelijk commentator en verslaggever van de Formule 1-sport, zijn vlotte babbelaars, gevatte deskundigen die hun verhaal kunnen larderen met een goede grap. ,,De belangstelling voor de Formule 1 is enorm toegenomen. Wij zijn voor de kijkers toch laagdrempelig. Komen vaak bij iedereen in de huiskamer. En als je dan Max niet kunt hebben, dan vinden de fans het prettig als wij er zijn. We zijn the second best thing", aldus Mol. ,,Eigenlijk zijn wij de belichaming van de Formule 1."

Over de invulling van een eventuele voorstelling wordt lang nagedacht en gesproken. Plooij: ,,Wij hadden wel oren naar het idee, maar zagen het niet zitten om lappen tekst te gaan schrijven en uit ons hoofd te leren. Wij moeten het juist van het verbale hebben."

Het duurt een halfjaar voordat het besluit er is. ,,In juni hebben we gezegd: dit moeten we gewoon doen", vervolgt Plooij. In een van de try-outs vroeg hij de zaal hoeveel mensen er al langer dan vijftien jaar de Formule 1 volgen. ,,Bleek 60 procent te zijn."

Rituelen

Wat het publiek krijgt? ,,Wij staan er niet voor de grap, zijn geen cabaretiers, maar vertellen het verhaal van de Formule 1", is het antwoord van Mol. ,,Anekdotes, een kijkje achter de schermen en geheimen van de rijders. Rituelen van de ploegen, maar ook een stukje geschiedenis. Over de pitstop die in 1960 liefst 78 seconden duurde en nu 1,78 seconde. We hebben geluidsfragmenten en vi- deobeelden, ook heftig hoor, want in de beginjaren vlogen coureurs soms letterlijk uit de bocht."

De voorstelling, glimlacht Plooij, is er voor de oude fan, de jongeling, de herintreder, maar ook voor de leek. ,,En geen van de 23 avonden zal hetzelfde zijn. We gaan er onbevangen in, zoals we ons werk ook doen. Waar zijn jullie teksten en papier? werd bij de eerste try-out gevraagd. Hebben we niet. We kennen dit verhaal, weten waar we het over hebben."

Eigenlijk zijn wij de belichaming van de Formule 1

Podiumadvies won het duo in bij Huub Stapel. Mol: ,,Hij is langsgekomen en in de zaal gaan zitten met een blocnote. Die was nog leeg na het eerste deel. Hij ging niet zeiken om het zeiken, maar had wel goede tips."

Welke? Plooij: ,,Niet te snel na elkaar praten, omdat het geluid de tijd moet krijgen om de hele zaal te bereiken. Het tijdsmanagement. Dingen overslaan als je in tijdnood komt. En hij leerde ons de podiumshuffle." Mol lacht: ,,Dat je niet op een vierkante meter gaat dralen, maar stil blijft staan als je praat. Hij had ook commentaar op een 'metoo'-grap. Blijf bij je leest, de Formule 1. En dat is het ook: wij willen het verhaal van de Formule 1 dichter bij de mensen brengen."

De Formule 1 Show begint op 19 februari in Oss.


Nieuwsgierig? Klik hier voor de speellijst. De kaartverkoop voor de shows in februari en maart is reeds gestart. De kaartverkoop voor de shows vanaf mei start op 3 april as.