5 vragen aan Youp van 't Hek

30 mei 2014

Zeg Youp ben je inmiddels niet gewoon een oude zeurpiet?

Nee. Toch? Het is je streven als conferencier om mensen wakker te schudden. Ik hoop dat mijn publiek de maatschappijkritische boodschap onthoudt. Soms krijg ik na een voorstelling mailtjes waarin mensen zeggen dat ze nooit eerder zo bij bepaalde dingen hadden stilgestaan. Dan denken ze: “Ja, daar heeft hij gelijk in!” of: “Dat is er aan de hand!”. Dit is de bedoeling van mijn vak. Daarnaast is lachen om wat er in de wereld gebeurt, bijvoorbeeld in de politiek, leuk.

Waar komt je inspiratie vandaan om altijd boos te blijven doen?

Ik leid een vrij normaal Amsterdams leven. Daaruit haal ik alle inspiratie die nodig is. Op straat zie ik iedereen constant met zijn eigen problemen worstelen. Dat is toch ongelofelijk?

Ongelofelijk in welk opzicht?

Dat we zo rijk zijn en toch zo somber. Depressie is volgens mij op dit moment volksziekte nummer één. Het is onvoorstelbaar hoeveel jongeren de weg kwijt zijn. En toch blijven ze tweeten dat het goed met ze gaat. Ik geloof ze niet.

Ik vind die behoefte om via sociale media te vertellen hoe gelukkig je bent heel raar. Al net zo gek zijn de mensen die de hele dag allerlei onzin tweeten. Je neemt een slok water en dat zet je op Twitter. Je neemt een slok koffie en dat zet je op Twitter. Dat is toch helemaal niet interessant?

Ik tweette ooit voor de grap dat ik een tafeltje aan het schilderen was. Tot mijn oprechte verbazing gingen mensen daar heel serieus op in. Hetzelfde maakte ik mee toen Louis van Gaal een boek publiceerde en hij op iedere zender te zien was. Ik tweette: “Louis van Gaal zou eens op tv moeten komen.” Toen kreeg ik allemaal mensen die tegen me zeiden dat hij op dat moment op televisie was. Jammer dat dit soort ironie niet wordt begrepen.

Maakt de overkill aan zinloze tweets Twitter tot een slecht medium?

Nee, het is op zich geen slecht communicatiemiddel. Ik heb de mobiele telefoon en het internet op zien komen. ‘Als de paus wordt neergeknald weten wij het eerder dan Zijne Heiligheid zelf, want hij ligt nog in coma.’ De wereld is aan het veranderen en alles gaat steeds sneller.

Die Amy Winehouse was natuurlijk gewoon een vrouw die bij de Albert Heijn zou moeten staan met een daklozenkrant. In plaats daarvan staat ze in Belgrado drie kwartier op het podium haar roes uit te slapen. De hele wereld kijkt toe hoe ze doodgaat en niemand grijpt in. Hetzelfde gebeurde bij Rafael Nadal toen hij tijdens een persconferentie ineenzakte. De zaal zat vol journalisten, geen van hen deed iets. Dat vond ik bizar, maar ook wel grappig.

Je bent dus een fel tegenstander van die klaagcultuur. Hoe zorgen we ervoor dat we minder klagen?

Blijf wakker en geniet. Doe niet wat je schoonouders willen, maar blijf bij jezelf. Zeur vooral niet over dingen die je zelf hebt veroorzaakt. Je hebt mensen die een huis kopen, een vaste baan nemen en dan beginnen met klagen. Dat hadden ze natuurlijk allemaal niet moeten doen. “Ik had geen keus”, zeggen ze dan, maar niemand dwingt ze er toe. Er staat nergens dat je in een Vinex-wijk moet wonen of dat je drie kinderen moet krijgen. Als je alles een beetje in de hand houdt is het leven simpel.