Theater

HENK

In seizoen 2015/2016 speelde Schudden de reprise van de tiende voorstelling Henk.

Henk gaat iedere dag plichtsgetrouw naar zijn werk, nadat hij plichtsgetrouw naar de klaagzang van zijn buurman heeft geluisterd en hij vrouwsgetrouw samen met zijn Els het bed heeft opgemaakt. Henks leven kent vele rustige dagen, maar ook vele onrustige nachten. Zijn nachtmerries en angsten sluipen zijn alledaagsheid binnen. Zijn verlangens dringen zich aan hem op. Waar komen ze vandaan? En belangrijker: waar brengen ze hem? Wat moet je doen als je burgermansbestaan verandert in drijfzand? 

We vieren het maar 2013-2013

Schudden houdt van de dwalende mens. Zelf staan De Jong en Van Santen regelmatig kort stil met hun natte vinger in de lucht om de juiste windrichting te bepalen, terwijl hun voeten wegzakken in het moeras. Een mens mag twijfelen maar het is wel raadzaam om in beweging te blijven.

Laat je meevoeren naar dat ene café waar het licht tot in de vroege uurtjes brandt, waar hele administraties op viltjes gaan, waar veel wordt gesproken, maar uiteindelijk niks wordt gezegd. Of je er nu wel of niet voor in de stemming bent, ergens valt er altijd iets te vieren.

Emiel de Jong en Noël van Santen schotelen je in deze barre tijden een heuse feel-good-voorstelling voor. De pers over ‘We Vieren Het Maar’: ‘Schudden weet alle zintuigen te raken.’ (Trouw ****) ‘Schudden speelt treffende types.’ (NRC ****)

Noorderzon 2010 - 2011

Noorderzon moest een programma worden over afscheid nemen en nieuwe wegen inslaan. En wat past daar beter bij dan een koffer? Honderd koffers! Een koffer heeft zoals zijn eigenaar zijn eigen verhaal, zijn eigen geschiedenis en die brengen wij op het podium tot leven. Noorderzon is een tragikomisch programma vol herenigingen en verbrekingen, vol afscheidsrituelen en open armen die ontvangen, vol volmaaktheden en schrijnende tekortkomingen. We hebben gekozen om niet voor de makkelijke lach te gaan, onze humor schuurt en dat blijft nog lang nagloeien.

Ruis 2008 - 2009

Ruis is een humoristisch programma over buren, bewoners, voorbijgangers en hun hunkering naar contact. Ergens, in zomaar een straat, druipt het verlangen uit de dakgoot. Er moet aan de bel getrokken worden maar wie geeft er thuis? Emiel de Jong en Noël van Santen houden van ontroerende hilariteit en lachwekkende treurigheid. Ze mengen cabaret met toneel en staan bekend om hun fysieke speelstijl. Ruis sluipt je luie leven in en kruipt je zuivere liefde binnen, tot het oorverdovend klinkt.

Zout 2006 - 2008

Het eerste uitgangspunt was dat de voorstelling zich in en rondom een keuken zou afspelen. Maar we wisten er niets van te bakken. Het volgende uitgangspunt was een (bouw)keet. We hebben daar nog de bezielende regie van Titus Tiel Groenestege aan toegevoegd en zie daar: Zout werd een verbluffend mooie voorstelling vol humor, melancholie en prachtige decorvondsten.

Zout was (en terecht!) genomineerd voor de Poelifinario 2006-2007.

Acts: James Bond, Vissen, Nel, Bir en Weerhuisje

Klam 2004 - 2006

Aan de Utrechtse Amsterdamsestraatweg liggen een paar wasserettes. ‘s Ochtends vroeg ergens in maart 2004 liepen we ons af te vragen wat een mooie locatie voor onze nieuwe voorstelling zou zijn. We bleven staan voor een wasserette. We keken als kinderen naar de draaiende machines, toen naar elkaar, belden de decorbouwer en bestelden acht wasmachines en een mega wasdroger.

Acts: de geesten, de vogels, de peepshow en de oude mannen.

Puin 2002 - 2004

Het idee voor PUIN werd geboren in een café. We dronken koffie (het was immers nog ochtend) en piekerden ons suf over een nieuwe titel met bijpassende publiciteitstekst. Totdat wij in onze brainstorm werden gestoord door grote brokken puin die door een stortkoker, aan een pand tegenover de kroeg, naar beneden vielen. En daar lag onze humor, op straat.

Acts: de aliëns, de modeshow, de rups, de playmobile mannetjes, de herten en de Kerstman in sneeuwstolp.

Dummy 2000 - 2002

In dit programma deden we een serieuze poging het verhaal van een dummypop te vertellen. Ja mensen, lach maar even uit, dat leek ons toen echt een interessant uitgangspunt. Uitgelachen? Goed… Over Dummy hebben wij het liever niet meer, het werd ons Waterloo…we noemen Dummy ‘dat programma met de meeste leermomentjes’. We zijn helaas vergeten welke nummers er in dit programma zaten, op één na dan, de dolfinariumact. Verzin zelf de link met de dummy.

Psssssst…is er niet.

Amok 1998-2000

De voorstelling was geïnspireerd op de straatvegers van de gemeente Den Haag die in die tijd, 1997, nog met handbezemkarren de straten schoon hielden. Deze mannen intrigeerden ons door hun chagrijnige, criminele en ietwat moordlustige blik in de ogen, waarop we nog een hele scène hebben gebaseerd.

In dit programma zaten o.a. de bezemrace, het bloemetje & het bijtje, de stratenmakers en de oermannen.

Geschud 1995 - 1998

Een programma met klassiekers als ‘de badkuip/bobslee act’ en ‘de kikkers’, maar ook met veel vergeten nummers en dat is niet voor niks. We hebben in deze show aardig wat clichématige dieptepunten gemaakt, zoals een scène over fotograferende Japanners en een scène over Duitse dokters (die Doktor Frank und Dokter Stein heetten). Twintig en eenentwintig jaar waren we, dus vergeef ons. In 1995 heeft de VARA de badkuip en de kikkers uitgezonden in het programma ‘Cabaretestafette op TV’.